Virtuvė

Šiandien kaitlenčių pasirinkimas apsuka galvą: kaip išsirinkti tinkamiausią savo namams

Kai ieškojome kaitlentės į savo namus, puikiai žinojau, kad rinksimės indukcinę, juodą, su metaliniu apvadu ir patikimo gamintojo. Ant indukcinės kaitlentės vanduo užverda akimirksniu. Juodą lengviau prižiūrėti nei šviesią, o metalinis kraštelis apsaugo nuo keraminės kaitlentės kraštų skilimo bei vandens ar pieno išsiliejimo iš verdančio puodo. Oj, kaip nemalonu, kai tai nutinka.

Aptarkime, į ką atkreipti dėmesį renkantis. Nuo ko pradėti kaitlentės paiešką?

Šiai dienai rinkoje siūlomos yra indukcinės, dujinės, elektrinės bei mišrios kaitlentės, kai kelios kaitvietės yra indukcinės, kitos – dujinės.

Indukcinės kaitlentės ypač greitai įkaista, tai lemia energijos taupymą. Itin tiksliai reaguoja į prisilietimus. Ne tik elegantiškai atrodo, bet ypač lengva priežiūra. Yra galimybė apjungti kelias maisto ruošimo zonas. Ši funkcija tiks naudojant itin didelius puodus, keptuves ar tam skirtus grilius. Saugu naudoti. Greitai atvėsta – po valgio ruošimo lengva išvalyti. Indukcinės kaitlentės šiai dienai yra technologiškai pažangiausios. Indukcinė kaitlentė idealus pasirinkimas, jei dažnai gaminame greitai paruošiamus patiekalus (makaronus, keptas bulves ir kt.).

Su dujine kaitlente patirsite mažiau išlaidų. Tiesa, tai priklauso nuo tuometinės dujų kainos. Dujinės kaitlentės lengvai reguliuojamas liepsnos intensyvumas. Naujos kartos dujinės kaitlentės turi apsauginį vožtuvą, kuris blokuoja dujų nuotekį išnykus liepsnai. Nereikia įkaitinti – visada pasiruošusi darbui ir puikiai tinka maisto ruošimui kiniškoje keptuvėje. Dujinė kaitlentė tiks ir aukštesnio meistriškumo patiekalams gaminti, kai reikalinga „gyva” ugnis, pavyzdžiui, paprikai rūkyti. Dujinės kaitlentės taip pat turi galingą kaitinimo zoną, ji puikiai tiks lengvai paruošiamiems patiekalams. Skirtingo dydžio kaitvietės pravers troškinių bei kitų ilgai gaminamų patiekalų gamybai. Dujinės kaitlentės taip pat puikiai tiks lengvai paruošiamiems patiekalams.

Elektrine kaitlente lengva naudotis. Intuityvus paviršius, malonus dizainas ir lengva priežiūra. Nelieka suodžių ar nuosėdų. Saugų naudojimą užtikrina užraktas nuo vaikų. Elektrinės kaitlentės puikiai tiks anksčiau minėtų patiekalų gamybai. Tačiau elektrinės kaitlentės technologiškai yra mažiau pažangios.

Apie naujausias technologijas kalbamės su „Electrolux” buitinės technikos ekspertu Ignu Bernotu. Paruošiau klausimų, o Ignas išsamių atsakymų, kad kaitlentę besirenkančių kelias būtų trumpesnis.

– Ignai, nuo ko pradėti renkantis kaitlentę?

– Pirmiausia, kaip ir su bet kuriuo kitu buitinės technikos prietaisu, svarbiausi yra poreikiai. Kaitlentę renkamės pagal virtuvės matmenis bei savo poreikius. Mažai virtuvei puikiai tiks 30-36 cm pločio kaitlentė, kuri turi 1–2 kaitvietes. Populiariausia kaitlentė yra 60 cm pločio su 3–4 kaitvietėmis, ji tinka daugumai įprastų virtuvių. Didelėms šeimoms ar žmonėms, kurių namuose dažnai renkasi svečiai puikiai tiks 70, 80 ar 90 cm pločio kaitlentė, kuri gali turėti iki 6 kaitviečių. Kaitvietės skirtingų pločių, todėl galima naudoti įvairaus dydžio indus.

– Koks yra indukcinės kaitlentės veikimo mechanizmas?

– Dėl elektromagnetinių bangų sudaryto magnetinio lauko tarp indų ir kaitlentės indukcinė kaitlentė greitai įkais. Šios kaitlentės leidžia tiksliai valdyti temperatūrą, o tai padeda gaminant sudėtingesnius patiekalus („Sous Vide” būdu, kur gamybos procesas trunka ilgą laiką, tokią galimybę turi pažangesnės kaitlentės su „SensePro“ funkcija). Šio tipo kaitlentės ima kaisti tik tuomet, kai jų paviršius susiliečia su jai pritaikytu puodu ar keptuve, todėl jis visuomet išlieka vėsus ir apsaugo nuo nudegimų. Nustatymų lange galima užrakinti kaitlentę ir apsaugoti nuo neplanuoto įjungimo. Indukcinėms kaitlentėms turėtų būti naudojami specialaus ir lygaus pagrindo indai, prie kurių dugno limpa magnetas arba tiesiog žiūrėti ant pačių puodų bei keptuvių simbolius, kurie nurodo, kad indas tinkamas naudoti ant indukcinės kaitlentės.

– Man rodos, kad kaitlentės jau viską pasiekė ir nebėra, kur tobulėti. Tačiau suprantu, jog klystu ir smalsu sužinoti, kaip technologiškai kaitlentės patobulėjo?

– Kaitlentės, kurios turi „Bridge” funkciją, suteikia galimybę sujungti dvi atskiras kaitinimo zonas ir sukurti vieną didelį kaitinimo paviršių. Automatiškai suderinami laiko ir temperatūros nustatymai. Pavyzdžiui „Hob2Hood®“ funkcija, bevieliu ryšiu sujungia kaitlentę su garų rinktuvu. Pradėjus gaminti garų rinktuvas automatiškai suderina nustatymus, suteikdamas optimaliausią garų bei kvapų surinkimą priklausomai nuo gaminimo intensyvumo.

Kaitlentė su „SensePro“ funkcija turi integruotą spalvotą ekranėlį su gaminimo vadovu. Jame galima pasirinkti kepamos mėsos tipą ar apskritai gaminamą patiekalą. Šios kaitlentės taip pat turi į patiekalą įsmeigiamą ar įmerkiamą belaidį termometrą, kuris matuoja ruošiamo maisto vidaus temperatūrą. Gaminimo metu, kaitlentė pati valdo tinkamą kaitinimo lygį, tereikia pasirinkti norimą patiekalo tipą. Belaidis termometras matuoja gaminamo maisto vidaus temperatūrą. Kaitlentė ją palaiko tolygią, kad maistas tinkamai pasigamintų. Naujausios kaitlentės turi jutiklius, kurie integruoti pačioje kaitlentėje. Jutikliai fiksuoja, kada puode užverda vanduo, arba maistas pradeda intensyviai kepti. Indukcinės kaitlentės, turinčios „SenseBoil“ funkciją, užvirus vandeniui automatiškai sumažina kaitrą. O, „SenseFry“ funkcija geba nuolat palaikyti tolygią paviršiaus temperatūrą (įprastoje keptuvėje temperatūra nuolat kyla, įdėjus naują ingredientą – šiek tiek krenta). Pavyzdžiui, blynelius galima be didelių pastangų iškepti lygiai apskrudusius iš abiejų pusių.

– O kokia jūsų, kaip buitinės technikos eksperto, nuomonė apie kaitlentes, kuriose yra integruotas gartraukis?

– Pagrindinis tokių kaitlenčių privalumas, kad kaitlentė gali būti montuojama ten, kur nėra galimybės pajungti gartraukio. Taip pat dažnu atveju šios kaitlentės pasitarnauja priimant įvairius virtuvės dizaino sprendimus. Šios „ComboHob“ kaitlentės turi „Hob2Hood“ funkciją, kuri automatiškai nustato gartraukio galingumą atsižvelgiant į gaminimo intensyvumą. Nereikia papildomai rūpintis gartraukio reguliavimu, kai gaminant rankos būna ir taip užimtos. Žinoma, esant poreikiui ir norui, gartraukio intensyvumą galima nustatyti ir rankiniu būdu. Yra vienas aspektas, į kurį vertėtų atsižvelgti. Jei ketinama neišvesti gartraukio angos į lauką, tuomet yra reikalingi aktyviosios anglies keramikiniai filtrai, kurie statosi į pačią kaitentę (perkant jau būna komplektacijoje). Keramikinių anglies filtrų efektyvus tarnavimo laikas – 5 metai. Šie filtrai ypač efektyviai pašalina visus kvapus. Siekiant efektyvaus rezultato, filtrus reikės reguliariai keisti.

Kitą kartą aptarsime kaitlenčių priežiūros niuansus!

Daugiau patarimų galite rasti @susitvarkyk „Instagram“ paskyroje!

#SUSITVARKYK , ir viskas bus gerai!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *