Šių dienų pasiūloje sunku išsirinkti ne tik duoną parduotuvėje ar labiausiai patinkančius batus. Galva susisuka renkantis plyteles vonios kambariui, sienų spalvą. Buitinės technikos salonuose, pasimetame ieškodami naujų prietaisų savo namams.
Jei esate naujakuriai ar norite atsinaujinti seną buitinę techniką, šis tekstas kaip tik jums. Apsistokime ties virtuve ir apžvelkime, kas yra svarbu renkantis šiuos keturis buitinės technikos prietaisus: kaitlentę, gartraukį, šaldytuvą bei orkaitę.
Kad neklaidžiotume buitinės technikos prietaisų gausoje, “Electrolux” mokymų vadovas Ignas Bernotas padėjo sustyguoti, į kokius buitinio prietaiso parametrus reikėtų atkreipti dėmesį, kad savo pasirinkimu liktume patenkinti.
Nuo ko pradėti?
Renkantis bet kokį buitinės technikos prietaisą, pradedame nuo namų darbų:
– Išsiaiškiname savo poreikius. Kiek asmenų gyvena namuose ir naudosis prietaisais. Kokie maisto apsipirkimo, gaminimo, vartojimo įpročiai. Atsižvelgiant į šiuos kriterijus aiškiau žinosime kokios talpos bei kokių technologinių sprendimų ieškome. Jei planuojame, kad šeimos narių skaičius augs, verta buitinius prietaisus rinktis ne tik šiai dienai, bet su keletos metų perspektyva. Juk buitinę techniką perkame ne vieneriems metams.
– Kokių matmenų prietaisai tilps namuose. Įsirenginėjant namus būna, kad vietą juose reikia apgalvoti iki smulkmenų ir matuoti milimetrų tikslumu. Nors buitiniai prietaisai dažniausiai yra standartinio dydžio, atsižvelgiant į poreikius, galima rasti didesnių bei mažesnių matmenų buitinių prietaisų, todėl prieš renkantis išsimatuojame namų erdves.
– Nusistatome biudžetą. Svarbūs ne tik mūsų poreikiai, buitinių prietaisų metmenys ar talpa, bet ir biudžetas. Kad nešoktume aukščiau nosies, o taip pat ir netaupytume, ten kur sau galime leisti daugiau bei geriau. Jei tik yra galimybės, dairomės technologiškai pažangesnių buitinių prietaisų, kurie ne tik turi daugiau galimybių bei suteikia daugiau pagalbos namuose, o ir padeda sutaupyti vandens ar elektros energijos.
Kaitlentė
Mažai virtuvei puikiai tiks 30–36 cm pločio kaitlentė, kuri turi 1–2 kaitvietes. Populiariausia ir daugumai įprastų virtuvių tinkanti – 60 cm pločio, 3-4 kaitviečių kaitlentė. Didelėms šeimoms idealiai tiks 70, 80 ar 90 cm pločio kaitlentės, kurios gali turėti iki 6 kaitviečių. Lengviausia priežiūra keraminio paviršiaus bei indukcinių kaitlenčių. Saugumo atžvilgiu, įšsiliejus verdančiam vandeniui ar netyčia numetus rankšluostį ant indukcinės kaitlentės nustatymų lango, po kelių garsinių perspėjimų kaitlentė automatiškai išsijungia. Elektrinės ir indukcinės kaitlentės turi kaitviečių užrakinimo funkciją.
Buitinės technikos ekspretas Ignas Bernotas papildo, kad nemažiau svarbios ir kaitlenčių funkcijos. Kaitlentės turima “Bridge” funkcija sujungia dvi kaitvietes. Ypač aktualu, jei maistą gaminame dideliuose induose ar naudojame „Plancha“ grilių. “Hob2Hood” funkcija bevieliu ryšiu jungia kaitlentę su garų rinktuvu, kuris atsižvelgiant į maisto gaminimo intensyvumą reguliuoja oro ištraukimo lygį be jokio prisilietimo. “SensePro” technologija su integruotu belaidžiu termometru nustato maisto temperatūrą ir pagal gautus duomenis padeda nepriekaištingai virti, kepti, troškinti ir netgi gaminti “sous-vide” būdu. O, kaitlentės su „SenseBoil“ ir „SenseFry“ funkcijomis turi jutiklius, kurie fiksuoja gaminamo maisto eigą ir automatiškai reguliuoja kaitrą, palaiko tolygią paviršiaus temperatūrą.
Gartraukis
Pirmiausia, gartraukį renkamės pagal jo tipą:
– Integruojamas
– Ištraukiamas su skydeliu
– Kamino tipo
– Montuojamas prie lubų (salos tipo arba erdvinis garų rinktuvas)
– Kaitlentė su gartraukiu
Renkatis svarbu atkreipti dėmesį į gartraukio instaliaciją bei oro cirkuliaciją, energetinę klasę (A+++ – D). Kokio oro ištarukimo pajėgumo (m³/h) garų rinktuvo reikia, padės nustatyti paprasta formulė. Pavyzdžiui, virtuvės plotas yra 16 kv.m, lubų aukštis – 2,5 m. Kai virtuvės tūris padauginamas iš 6 – nustatomas minimalus reikalingas oro ištraukimas: 16 x 2,5 x 6 = 240 m³/h. Kai virtuvės tūris padauginamas iš 12 – maksimalus reikalingas oro ištraukimas patalpoje: 16 x 2,5 x 12 = 480 m³/h, – detaliai paaiškina I.Bernotas.
Efektyviausiai gartraukis savo darbą atlieka, kai per ortakius yra išvedamas į lauką. Kai gartraukio išvedimui į lauką galimybės nėra, kvapus surenka aktyviosios anglies filtras. Vidiniais tyrimais paskaičiuota, kad aktyviosios anglies filtras surenka apie 86 proc. kvapų. Kai nėra galimybės montuoti gartraukio, puikiu pasirinkimu gali tapti kaitlentė su įmontuotu garų rinktuvu. Svarbu paminėti, kad dėl gartraukio ortakių alkūnių, (kai išvedimas yra į ventiliaciją/lauką), rekomenduojama ne daugiau 2-jų alkūnių. Kiekviena papildoma alkūnė mažina gartraukio efektyvumą 15%.
Garų rinktuvų triukšmo lygis varijuoja nuo 40 iki 70 dB. Pavyzdžiui, šnabždesio garso aukštis siekia 40 dB, o normalaus pokalbio tarp 60 ir 70 dB. Ortakių dizainas gali paveikti triukšmo lygį. Kai kurie gartraukių modeliai turi “Breeze” funkciją. Po maisto gaminimo aktyvavus šią funkciją, ištraukiami visi likę kvapai, o garų rinktuvas veikia itin tyliai. Automatiškai išsijungia po valandos.
Šaldytuvas
Pirmasis šaldytuvo pasirinkimo kriterijus jo talpa:
– iki 200 litrų
– 200–300 litrų
– 300–400 litrų
O, tai priklausys ir nuo turimos vietos virtuvėje, ir nuo šeimos narių skaičiaus bei maisto vartojimo įpročių. Šaldytuvus galima rinktis iš dvidurių, kombi, laisvai pastatomų ar įmontuojamų, su šaldikliu ar be jo. Laisvai pastatomi šaldytuvai yra talpesni lyginant su įmontuojamais. Jei jau pasirinkome šaldytuvo talpą, apžvelkime „Electrolux“ šaldytuvų technologijas:
– “No Frost” su “Twin Tech” technologija užtikrina tinkamą drėgmės lygį šaldytuve ir neleidžia susidaryti šerkšnui šaldiklyje.
– “MultiFlow” – vienodas temperatūros palaikymas visose šaldytuvo lentynose.
– “Custom Flex” – šaldytuvo durelės su patogiai nuimamomis lentynomis.
– “Ultra Fresh” – stalčius su reguliuojamu drėgmės lygiu.
Nemažiau svarbu pasidomėti ir apie šaldytuvo energetinę klasę (A-G), triukšmo lygį ir apgalvoti, kokios dangos šaldytuvas jums yra tinkamiausias. Jei šaldytuvas bus laisvai pastatomas, nerūdijančio plieno danga su pirštų apsauga patogus pasirinkimas, kalbant iš priežiūros perspektyvos.
Orkaitė
Kaip ir prieš tai aptarti prietaisai, taip ir renkantis orkaitę svarbūs matmenys. Standartinis plotis 60 cm. Jei virtuvės erdvė maža ir standartinio dydžio orkaitei nėra vietos, galima pasirinkti 45 cm pločio. Jei gaminsime didesniam žmonių skaičiui, idealus pasirinkimas 70+ l talpos orkaitė, 3-4 asmenų šeimai puikiai tiks 40-70 l.
“Electrolux” mokymų vadovas I.Bernotas pažymi, kad verta akreipti dėmesį į orkaitės valymo būdą:
– savaiminis arba pirolizė, kuri orkaitę įkaitina iki 500 laipsnių temperatūros. Tokioje temperatūroje riebalai ir kiti maisto likučiai, likę ant orkaitės sienelių virsta pelenais. Atlikus pirolizę, orkaitės apačią, jai atvėsus,tereikia nuvalyti drėgna šluoste.
– katalitinės sienelės, savaiminio išsivalymo funkcija. Aktyvuojasi orkaitei įkaitus iki 220 °C temperatūros. Katalitinė danga yra sudaryta iš mikroporų, jos sugeria gaminimo metu išsiskiriančius riebalus ir neleidžia jiems išsilaikyti. Riebalai oksiduojasi. Nešvarumai išgaruoja neskleisdami blogų kvapų.
– valymas garais, kai į atskirą stalčių pilamas vanduo, kuris pasirinkus atitinkamą valymo programą, paverčiamas garais. Garai padeda atkelti pridegusius nešvarumus bei po kepimo likusius riebalus. Kuriuos liks nuvalyti šluoste.
– valymas vandeniu, kai orkaitės apačioje garinamas vanduo, kuris sudrėkina prikepusius maisto likučius ir riebalus, juos nuvalyti tampa gerokai lengviau.
Šiuolaikinės orkaitės technologiškai stipriai pažengė į priekį. Gardaus maisto gamybą gali palengvinti šios funkcijos:
– “Fast Heat Up” – greito įkaitinimo funkcija. Ypatingai tada, kai patiekalą, jau reikia kišti į orkaitę, o ji dar neįjungta.
– “Multilevel” – galimybė kepti keliais lygiais. Pavyzdžiui vienu metu daržoves ir žuvį, skirtingose kepimo skardose. O, galbūt bandeles trijuose kepimo padėkluose.
– “Suround Cook” – tolygaus karščio išlaikymas viso maisto gaminimo metu.
– „Food Sensor“ – kepimo jutiklis/termometras. Pasiekus tinkamą gaminamo maisto temperatūrą, orkaitė pati išsijungia.
– ”Cook View” – integruota vaizdo kamera. Nebeteks keltis nuo sofos ir tikrinti ar tinkamai apskrudo maistas. Patiekalo gamybą galima stebėti mobilioje aplikacijoje savo telefone.
– “Sous-vide” – gaminimas vakuume. Jei norėjote tapti šefu, tačiau likote namų restorane, ši funkcija, maisto gaminimą pakylės į aukštesnį lygį.
– “Steamify” – automatinė garų funkcija leidžia maistą paruošti ne tik sultingą ir apskrudusį, bet ir sveiką.
– “Assisted Cooking” – orkaitė pati nustato kepimo programą, temperatūrą ir laiką atsižvelgiant į gaminamą patiekalą. Asistentas virtuvėje.
Ir žinoma, bevieliu ryšiu, valdant mobilia aplikacija galima keisti maisto gaminimo nustatymus, gauti pranešimus apie valymą, bei naudotis įvairiais receptais.
Liko vienas neaptartas, labai svarbus, laiką bei energijos resursus taupantis virtuvės buitinis prietaisas – indaplovė. Jai dėmesio skirsime atskiru tekstu, jau visai netrukus.
#SUSITVARKYK ir viskas bus gerai