Maisto gamyba arba (ne) tvarka virtuvėje

balandžio 20, 2020

Bene labiausiai okupuota namų erdvė, šiuo metu, yra virtuvė. Pamiršau, kuri karantino diena. Skrandžiui nė motais virusas ar ne, penkiolikta ar trisdešimta diena, valgyti reikia. Ir iš tiesų, jei dar to nepadarėte ir vaizduotė nebepasiūlė naujų patiekalų, dabar geriausias metas atsiversti turimas receptų knygas, kulinarinius žurnalus, naršyti maisto tinklaraštininkų puslapius. Mes, kaip ir dauguma, stengiamės suktis su tais produktais, kuriuos esame įsigyję savaitinio apsipirkimo metu. Dėl pieno pakelio į parduotuvę nelekiame. Apsipirkimas vyksta pagal sąrašą. Stengiuosi iš anksto susidėlioti savaitinį valgiaraštį.

Pagal Beatos Nicholson kepinių knygą, mokausi kepti ruginę ir šviesią duoną iš raugo. Pirmieji mano bandymai su taisytinomis klaidomis. Tačiau jau kelios savaitės, duonos iš parduotuvės nebeperkame. Kepu ir itališką Focaccia, pagal Amelijos Jakučionės-Žliobės pasidalintą receptą. Ypatingai pasiteisino Agnės Jagelavičiūtės knyga „Gal pavalgom?“.

Kas auginate darželinukus, greičiausiai, pajutote, sudėtinga įtikti su savo siūlomu meniu. Gali maistą patiekti ir ant galvos atsistojus, netiks, nors darželyje puikiai srebia mažai saldintą avižinę košę iš tarybinės lėkštės. Ši tema negrįžtamai naikina mano nervines ląsteles.

 

Spurgos skanios (5)

 

Anksčiau kiekvienas maisto gaminimas, man asocijuodavosi su ilgai kuopti palikta netvarka. Situacija gerėja. Vis primenu sau apie tvarkymosi įpročius, kurių privalau laikytis ir negaliu apleisti. Juos apleidus, akimirksniu grįžta netvarka, o tai dar labiau eikvoja mano ramybę. Kaip reikiant pažinau save šiuo klausimu. Netvarka mane veikia neigiamai. Atsiranda nerimas, dirglumas, nuotaikų svyravimai. Ir ne, ji neveikia manęs kūrybiškai.

Labai ilgai nerašiau. Tegul sugrįžtuvės prasideda nuo tvarkos virtuvėje, kad maisto gaminimas iš tiesų džiugintų,  varškės spurgas spėtumėte suvalgyti šiltas, prie tvarkingo stalo bei už nugaros likusios, indais neapkrautos plautuvės. Kad tai taptų realybe, pirmiausia atėję į virtuvę, susitvarkykite.

Jei indaplovė yra pilna išplautų indų, juos reikėtų iškraustyti, sudėti į savo vietas. Jei plautuvėje yra nešvarių indų ar įrankių, smagu būtų, kad jų neliktų. Tuščia plautuvė lengvina darbą. Kad nešvariomis rankomis nereikėtų darinėti indaplovės, gaminimo metu besikaupiančius indus ir įrankius kraunu į plautuvę. Pabaigusi gaminimo procesą, švariomis rankomis, pripildau indaplovę ar susiplaunu rankomis. Šiame darbe, visuomet sulaukiu pagalbos.

 

Spurgos skanios (4)

 

Ant stalviršių gulintys daiktai ar produktai, kurie čia nepriklauso, turėtų keliauti į jiems skirtas vietas. Visus reikiamus patiekalo ingredientus puiku pasiruošti iš karto. Ant stalviršio, kur prasideda patiekalas, susidedu visus reikiamus produktus ir įrankius, kurių prireikia gamybai.

Prancūzai šį įprotį vadina mise en place. Kai visos patiekalo sudedamosios dalys pasiruošiamos iš anksto. Man pačiai yra artimas chaosas, o tai atsispindi ir buityje. Pradėdavau gaminti nepasiruošusi reikiamų produktų, įrankių, nesusmulkinusi, nenulupusi reikiamų daržovių ar vaisių. Tuomet netvarkos procesas pasileisdavo nuo kalniuko žemyn. Ko pasekoje, gaminiai ne tokios kokybės, kaip norėtųsi, o nuotaika arti šiukšledėžės turinio.

 

Spurgos skanios (7)

 

Gaminant pasiruošus iš anksto, negali nepavykti pagaminti skaniai, na nebent receptą ignoruojame ir iš akies beriate visiškai pro šalį. Kiek esu gaminusi būdama pikta ar irzli, patiekalą iš karto galiu atiduoti kaimynų vištoms. Bet gal ir jų kiaušiniai tuomet bus pikti? Organizuota tvarka virtuvėje, gaminant maistą, padeda išlaikyti ramybę ir sukurti gardų šedevrą. Kaip ir mažiau nuteplioti išoriniai bei vidiniai paviršiai, kai miltuotomis rankomis, virtuvinio stalčiaus gale, krapštome kažką, ką pamiršome pasiimti.

Dar vienas būdas palaikyti tvarką virtuvėje, nešvariomis rankomis nelįsti prie spintelių, stalčių, buitinės technikos. Nusiplauti rankas arba nusivalyti nešvarumus į virtuvinį rankšluostį. Labai padeda, kai virtuvinis rankšluostis maskatuojasi prijuostės ar kelnių kišenėje, ar visuomet guli šalia gamybos.

Kad netektų ilgai tvarkytis po maisto gaminimo, tvarkymasis gamybos metu, veiksmingas. Kol spurgos ar kotletai čirška, plaunu indus, nusivalau paviršius, pildau indaplovę. Jei lieka laiko, nusivalau spintelių dureles, rankenėles ar buitinės technikos paviršius paglostau. Žinoma, būt gerai neužsisvajoti. Gali pakvipti degėsiais.

Produktus, kuriuos reikia pjaustyti ar tarkuoti ir tai daryti rankomis, pjaustykite nuo lengviausio iki daugiausiai „terlionės“ paliekančio. Kaip šaltibarščių herojus burokėlis, turėtų būti sudorotas paskutinis. Pomidoras salotoms taip pat.

 

Spurgos skanios (3)

 

p.s. labai svarbi smulkmena: šalia viryklės nepamirškite indelio nešvariam šaukštui, samčiui ar mentelei pasidėti. Jis stebuklingai saugo paviršius nuo papildomų nešvarumų ir puoselėja vidinę ramybę. Om.

 

Spurgos skanios (8)

 

p.p.s. Kad nereikėtų lakstyti prie šiukšlių dėžės, šalia pasidėkite kompostuojamų atliekų indelį ar tuščią dubenėlį. Viską nulupsite, sudėsite į vieną indą ir išmesite vienu metu į kompostą ar bendras šiukšles. Mažiau drabstymosi aplinkui.

 

Spurgos skanios (2)

Likite sveiki ir ramūs,
Toma

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *